Martijn de Bock

 Martijn ging gitaar spelen op 15 jarige leeftijd. De eerste twee jaar kreeg Martijn Klassiek gitaarles. Martijn begeleidde zichzelf op gitaar in het folk genre. Paul Simon's " Pappa Hobo " was daarbij inspiratie. Het luisteren naar Santana, BB king en zijn eerste jazz/ rock platen van Weather Report , Miles Davis en Billy Cobham maakte dat hij de switch naar elektrisch gitaar nam. De stijl van John Abercrombie fascineerde hem zeer maar ook de rauwe geluiden van gitaristen John Scofield, Allan Holdsworth en Jimi Hendrix. Vijf jaar later op zijn 20ste werd Martijn aangenomen op het Hilversums Conservatorium. Een muzikale reis begon en ook inspiratie uit de jazzgitaar stijlen van Joe Pass, George Benson, Wes Montgomery en Django Reinhardt begonnen langzaam hun invloed op zijn stijl te krijgen.  

Een demo EP werd opgenomen in de oude Dudok Studio van het Hilversums Conservatorium /Conservatorium van Amsterdam, waar Martijn les kreeg van Henk Sprenger, Peter Nieuwerf en Martijn van Iterson en tevens afstudeerde. Met zijn eigen band ging hij het clubcircuit in, waarmee een samen gaan van jazz/rock en vocalen ten gehore gebracht werd. Met zijn zwart witte linkshandige Fender Strat speelde Martijn als sessie muzikant op Lowlands Festival, ook speelde hij geregeld mee met de Funk en Soulformatie Mamma Feel Good en onderhield van 2000 tot 2005 zijn eigen gitaarlespraktijk in zijn  geboorteplaats Bussum en gaf les op Kunstencentrum de Kunstlinie in Almere en andere muziekscholen.

In 2004 zag Martijn in the Shepperd Bush Empire in London, John Martyn live spelen en dit concert was een grote inspiratie voor hem om weer te gaan zingen. Hij gaf solo concerten o.a. op een Nick Drake Tribute in the British Midlands en in Nederland op een Nick Drake Tribute in Almelo, waar Martijn een Jazz/Folk interpretatie van dit repertoire speelde en waar ook opname's van zijn gemaakt. Drie jaar, tot 2007, heeft Martijn live en studio ervaring opgedaan als zanger zichzelf op akoestisch gitaar begeleidend.

In 2007 ging Martijn als zeiler in de zeilvaart werken waar hij reizen  o.a. met Clipper Stad Amsterdam en andere schepen maakte. De zee, de kracht van de natuur en inspirerende vergezichten die hij zag hebben weerklank in z'n gitaargeluid, zijn stem en stijl gekregen.

In 2016 kocht Martijn weer een nieuwe gitaar ditmaal een semi-hollow E-Jazz gitaar. Drie jaar van hernieuwde Jazz studie volgde. Dit heeft geresulteerd in originele op gitaar gerichte bewerkingen van Thelonius Monk's  "Round Midnight", Victor Young's “Stella by Starlight", Cole Porters's "Night and Day", " Afro Blue " en andere titels uit het Jazz repertoire. Ook speelt en zingt Martijn nummers uit  Rhythm & Blues en Soul repertoire.  

4  /  4  /  2019